joi, 11 iunie 2009

Meteosensibilitatea
Vremea schimbatoare de la o zi la alta are un impact profund asupra moralului si bunei noastre dispozitii, dar, din pacate, nu numai asupra lor! Afectat deja de aerul climatizat de acasa sau de la serviciu, pentru a-si pastra temperatura interna de 37 grade Celsius, corpul nostru trebuie sa se adapteze, in plus, modificarilor climatice.
Indiferent de anotimp, capriciile meteorologice ne supun organismul la grele incercari.
CUM REACTIONAM
Pentru a ne proteja de perioadele cu umiditate crescuta, sau de canicula, trebuie sa stim cum reactioneaza metabolismul nostru si ce precautii trebuie sa ne luam in fata schimbarilor bruste de temperatura. Pentru a pastra temperatura constanta, organismul dispune de un sistem de termoreglare pus la punct de hipotalamus. In timpul verii, acesta comanda glandelor sudoripare sa produca transpiratia, avand ca efect racorirea corpului infierbantat. De aceea, cand temperatura de afara depaseste 35 de grade, este important sa bem mai multe lichide decat de obicei si sa ne umezim deseori pielea. Mai ales suferinzii de inima trebuie sa se hidrateze foarte bine fiindca, sub influenta caldurii, sangele se fluidifica si astfel creste riscul de hemoragie cerebrala. Hidratarea este obligatorie si pentru cei care iau antidepresive, deoarece medicamentele, continand benzodiazepine suprima aproape total transpiratia.
INFLUENTA VANTULUI
Vantul joaca un rol important in schimbarile bruste de temperatura. Fie ca vine din vest, incarcat de umiditatea oceanica, fie din sud, cand aduce caldura sahariana, fie ca iarna aduce gerul muscator din Siberia, acesta obliga organismul sa reactioneze in functie de capacitatea lui de adaptare.

Mai greu de suportat este cel fierbinte si uscat, incarcat de ioni pozitivi, care duce la cresterea concentratiei de serotonina din sange, efect periculos mai ales pentru bolnavii de inima carora le provoaca palpitatii si dureri puternice de cap. Vantul are insa si un efect pozitiv: indeparteaza norii de poluare care stagneaza deasupra oraselor.
PLOAIA, PRIETEN SAU DUSMAN?
Ploaia este o binecuvantare pentru persoanele alergice deoarece, sub presiunea picaturilor de apa, polenul plantelor ramane fixat pe pamant, nemaiputandu-se ridica in atmosfera si astfel, nemaifiind inhalat de persoanele sensibile. Din contra, pentru bolnavii de artroza, adica cei care sufera de inflamatii ale incheieturilor mainilor si picioarelor sau cei care au reumatism cronic, umiditatea este o calamitate deoarece activeaza focarele latente ale infectiilor. Rezultat: dureri continue, deplasare greoaie, ca sa nu zicem chiar imposibila. In plus, umiditatea ne face plamanii mult mai sensibili in fata atacului virusilor, atat de frecventi la sosirea zilelor ploioase ale toamnei. De aceea, persoanele care au imunitatea scazuta, cum sunt copiii, varstnicii sau suferinzii de maladii cronice, sufera frecvent in aceasta perioada de boli respiratorii ca bronsitele, sinuzitele sau chiar pneumoniile.

sursaaici

Niciun comentariu:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...